Få en bedre innkalling: Del 3

  • av
innkalling del 3 hund i norge hundetrening

Tredje del i vår hundetreningserie om innkalling, og det er tid for to nye innkallingsøvelser!                                                       

Innkallingsøvelse 1

Velkommen tilbake! Dagens første innkallingsøvelse er også en form for kontaktøvelse. Målet med denne øvelsen er både å forbedre innkallingen og å lære hunden å ta automatisk ta kontakt med oss igjen etter at den har vært et stykke borte i fra oss. Det kan være en fordel å ha på hunden sele og en langline/kobbel til å begynne med.

Framgangsmåte:

  1. Gi hunden en godbit direkte fra hånden din, altså mens den er nær deg.
  2. Kast en annen godbit et lite stykke i fra deg.
  3. Ros hunden når den er framme ved godbiten. Rygg. Pass på at båndet er så kort at om du rygger noen skritt blir det stramt så du leder hunden mot deg (hvis den ikke allerede er på vei mot deg).
  4. Belønn hunden ryggende for at den kom til deg. Belønn fra hånden. 
  5. Kast en ny godbit og repeter øvelsen. 

Innkallingsøvelse 2

Den neste øvelsen er litt vanskeligere, derfor har jeg ventet litt med den. Det jeg liker med denne øvelsen er hvor realistisk innkallingsituasjonen er. For det er ikke nødvendigvis sånn at hunden er opptatt av oss i utgangspunktet når vi trenger å kalle den inn. Ofte er den opptatt med å snuse, for eksempel. For denne øvelsen trenger du sele på hunden, en langline, kjedelige godbiter og fantastiske godbiter. Start i et for hunden lite krevende miljø. For eksempel i hagen eller i stua. Senere kan du ta med øvelsen til mer krevende miljø.

Framgangsmåte:

  1. Strø noen kjedelige godbiter i gresset eller i en snusematte og gi signal til hunden om at det er greit å begynne å lete (jeg bruker “vær så god”).
  2. Stå nært hunden. Vis hunden et par av de fantastiske godbitene og lokk den i din retning mens du rygger unna. Legg på innkallingskommando når du ser den har bestemt seg for å følge deg. Ros og belønn mens du fortsatt beveger deg bakover. Gjenta denne prosedyren noen ganger.

En annen, fin variant av øvelsen er at du har en tobent hjelper som gir hunden de kjedelige godbitene. Når du roper, stopper da hjelperen serveringen, lukker hendene rundt godbitene, mister helt interessen for hunden og gjerne snur seg litt vekk. For noen kan denne være enklere. Selv har jeg ikke så god tilgang på hjelpere i disse koronatider.

Ekstra tips: Husk å gi et tydelig signal til hunden når den får gå tilbake til å lete etter godbiter i gresset/snusematten. Slutt å lokke etter noen repetisjoner, men fortsett å stå nærme når du sier innkallingsordet. Ha linen nesten stram sånn at hvis hunden ikke reagerer umiddelbart når du sier innkallingskommando kan du lede den litt i din retning som en starthjelp. Hvis du må gjøre dette ofte er vanskelighetsgraden blitt for høy og du bør prøve å gå nærmere igjen. Vurder å repetere for eksempel “Whiplash-svingen” fra forrige del i denne serien for å få motivasjonen opp igjen. Denne innkallingsøvelsen pleier jeg ikke å bruke mange repetisjoner på for hver økt, det holder med 2-3 gode repetisjoner. Kvalitet over kvantitet! Varier hvordan du trener innkalling med hunden.

Denne øvelsen trener hunden din på å velge bort fristelser. Når hunden din har blitt skikkelig dreven kan du bytte ut godbitene i gresset/snusematten/hos hjelperen med noen som er like fantastiske som de du har. Når dere har kommet til dette nivået begynner hunden å bli skikkelig god på innkalling!

blogg hund i norge innkalling

Når nettbutikken drives av en hundetrener er det klart vi må dele noen hundetreningstips!

Gjerne bruk kommentarfeltet til å komme med tilbakemeldinger, komme med ønsker til tema vi skal skrive om og/eller stille spørsmål om det er noe du lurer på!