Når en valp flytter inn snus gjerne en del på hodet for en stund framover. Vår hundetrener Emma har nettopp fått seg en golden retriever valp. Her deler hun sine erfaringer fra uke 1 med lille Lizzie i hus, og kommer med noen valpetips. Fra før av har hun to golden retrievere på 9 år (Småen og Tira), en kleinspitz på 6 år (Frøya), en korthåret huskatt på 1 år (Panda) og en langhåret huskatt på 10 år (Skipper). 

Vi hentet Lizzie fra oppdretter i Trondheim søndag 1. august da hun var 8 uker. Kjøreturen hjem tok rundt 10 timer inkludert mange stopp. Lizzie var veldig behagelig å ha med på biltur, sov mens vi kjørte og lett å lufte når vi stoppet. Vi kom hjem sent. Den første natta var Lizzie veldig rastløs, hadde magetrøbbel og generelt ikke lett for å få sove. Det ble ikke så mye søvn på oss den natta.

Valpetips nr 1: Ha alltid Canikur-tabletter mot akutt diaré hos hund liggende på lur (les mer om disse her). Magetrøbbel oppstår gjerne når det passer minst, og som regel utenom dyrebutikken eller veterinærens ordinære åpningstider – er i hvert fall min erfaring. I tillegg til tablettene pleier jeg å ha et lite lager med våtfôr fra veterinær beregnet på hunder med akutt diaré. Diaré hos valper kan gjøre dem veldig syke – ha en lav terskel for å ta kontakt med veterinær for å få råd.

Litt om Lizzie: Lizzie er en golden retriever fra dual purpose-linjer (en aktiv brukshund som også er avlet med tanke på utstilling). Jeg har fra før hennes halvtante og halvonkel. Jeg har et mål om å utdanne henne til redningshund hos Norske Redningshunder, men først og fremst skal hun være en sosial og trivelig hund i hverdagen. En aktiv hverdagshund som kan gå løs i skogen utenom båndtvangsperioden, kommer når jeg roper, lett passerer andre hunder, går pent i bånd, er lett å få kontakt med, har en god av-knapp, en hund som hilser pent på folk og er lett å ha med seg rundt omkring. Altså det de fleste hundeeiere ønsker seg.

golden retriever valpen lizzie og hennes onkel småen
Lizzie og hennes halvonkel Småen under et stopp på vei hjem fra oppdretter i Trondheim.

Valpetips nr 2: Meld dere på valpekurs og start tidlig med de aller viktigste/praktiske hverdagslydighetsøvelsene. For eksempel innkalling, sitt og å gå pent i bånd. Valper er gjerne meget mottakelige for trening på hverdagslydighet. Dette er en flott tid å trene på, og det er gjerne enklere å starte når de er valper enn å vente til de er blitt unghunder og mer selvstendige. Jeg starter først med innkalling, sitt og å gå pent i bånd med halsbånd på (altså med slakt bånd, uten å trekke).

Jeg har tidligere skrevet en innkallingserie “Få en bedre innkalling” i tre deler for Hund i Norge med øvelser som kan være relevante for hunder i alle aldre, også valper.

Du kan også lese mer om hvordan man trener inn en fantastisk “sitt” og hvorfor denne øvelsen er så praktisk i blogginnlegget “Den som sitter synder ikke”.

golden retriever valpen lizzie
Golden retriever-valpen Lizzie skal bli redningshund når hun blir stor.

Siden Lizzie flyttet inn for en uke siden har dagene gått meget fort. De har vært fylt med utallige tisseturer, rampestreker, mye glede, mange nye erfaringer for Lizzie, varierende mengder nattesøvn og definitivt ingen kjedsomhet. 

Valpetips nr 3: tenk over hvilke miljøer du vil ha med hunden din i og start miljøtreningen tidlig. “Sosialiseringsperioden” starter allerede rundt 3 uker og ender rundt 12 uker. De første dagene kan hjemmemiljøet i seg selv være spennende nok, men det er lurt å benytte resten av denne perioden til å ta med hunden rundt i de miljøene den trenger å takle som voksen. I passe doser, uten å overvelde valpen og med fokus på at opplevelsene i størst mulig grad skal være positive. Fortsett å miljøtrene og sosialisere hunden også etter fylte 12 uker, hunder lærer hele livet.

Jeg miljøtrener Lizzie litt hver dag. Hun var for eksempel med på en rolig kafé lørdag som var og på trening sammen med noen av mine venner fra redningshundmiljøet i går (hvor hennes trening besto i å kose, leke og få godbiter av to voksne og seks rolige barn, og resten av tiden slappe av i bilen).

“Hun om Hund” har skrevet et godt blogginnlegg om “Sosialiseringsperioden” og hvordan du bør gå frem – les det her.

Lizzie på The Bear House Café
Lizzie på The Bear House Café i Nesbyen. Fin miljøtrening. Hun sovnet.

Den første natta til Lizzie var hun ikke vant med bur/valpegrind ennå og ble gående løs inne på soverommet. Det fungerte meget dårlig for oss. Jeg hadde jo valpesikret rommet, men ble allikevel litt nervøs der jeg hørte henne tumle rundt i mørket (stort sett med en leke i munnen).

Valpetips nr 4: Tren valpen til å slappe av i bur/valpegrind. Eller inne på et supersikkert hunderom, om du foretrekker det. Det er veldig praktisk, for eksempel når du må ta en telefon, en dusj, oppvasken eller generelt er opptatt med noe. I tillegg kan det være kjekt når du starter hjemme-alene-treningen. Heller enn at valpen har tilgang på hele huset/leiligheten når du ikke kan følge med på den, har den da en trygg sone som er så godt som 100 % valpesikker. For det er veldig vanskelig å valpesikre et helt hus/leilighet 100 %.. Pass på at valpen har god plass, tilgang på vann, en plass å sove og noe trygt å tygge på.

Du finner Hund i Norges valpegrinder her.

Metallbur finner du her.

valpegrind trixie
Trixie Valpegrind i metall

Jeg hadde jo allerede en flokk før Lizzie flyttet inn. I løpet av denne uka har jeg gjort meg mange interessante observasjoner av hvordan Lizzie har samhandlet med de andre dyrene. Jeg så at hun var allerede godt oppdratt av sin mor, de andre voksne hos oppdretteren, katten og sine søsken. Jeg ser også at hun stadig lærer noe nytt av hundene og kattene her hjemme. Videre skal Lizzie sosialiseres med flere hunder med godt språk og lynne. 

Valpetips nr 5: Ikke sosialiser valpen med alt og alle som går på to- eller fire ben. Dette er en vanlig misforståelse: at valpen må hilse på flest mulig hunder og mennesker for å bli godt sosialisert. Mitt råd er å heller tenke kvalitet over kvantitet. Du ville neppe latt en ukjent fremmed som virker ustabil hilse på valpen din. Det samme bør du tenke om fremmede hunder – de er ikke alltid trygge eller trivelige å hilse på. Vi er igjen tilbake til at det skal være en positiv opplevelse for valpen, blant annet for å forebygge frykt og adferdsproblemer senere. Derfor vil jeg ikke anbefale å oppsøke hundeparker med valpen, men heller å bli kjent med hundeeiere som har hunder med godt språk og lynne som valpen kan lære positive ting av. Finn gode forbilder for valpen. Kjenner du ikke så mange hundeeiere fra før av, kan du bli kjent med andre hundeeiere ved å delta på aktiviteter i den lokale hundeklubben, kurs, organiserte treninger, fellesturer og lignende. Bor du i nærheten av Trondheim kan jeg varmt anbefale “Tur med hund i Trondheim” på Facebook som jevnlig inviterer til sosiale fellesturer og fellestreninger.

Helst bør du unngå at valpen hilser på andre hunder mens den og de er i bånd. Bånd hemmer hundespråk. Er du eller eier usikker på den voksne og tør ikke å la valpen hilse på den løs, la heller være. Det er ikke krise å gå glipp av en hilsemulighet. Igjen; kvalitet over kvantitet. Dårlige opplevelser huskes dessverre ofte både bedre og lengre enn gode.

I videoen: Lizzie og hennes halvtante Tira leker i hagen. Dette er et eksempel på positiv sosialisering. Valpen får her en god opplevelse i lek med en annen hund.

Avslutningsvis vil jeg bare si: nyt valpetiden! Den er en slitsom, men herlig berg-og-dal-bane. Og når valpen må ut igjen for “hundrede” gang den dagen, valpebiter (heldigvis sjeldent ennå her), vekker deg midt på natten uten å måtte tisse, spiser mus og får diaré – som fører til en nesten søvnløs natt med utallige turer ut.. (jepp, det skjedde..), osv.. Husk at dere forhåpentligvis har mange gode år foran dere uten disse utfordringene, og ta bilder for de vokser fort. Om noen år vil du sannsynligvis ikke huske noe særlig av det slitsomme, se på de søte valpebildene og muligens tenke at det er en god idé med valp igjen 😉

Lykke til, og gratulerer så mye med det nye familiemedlemmet!

PS: Dette blogginnlegget tok meg hele dagen å skrive, takket være utallige avbrytelser fra mitt herlige, rampete sjarmtroll 😉

Sjekk gjerne ut Hund i Norges kategori med utstyr til valp/unghund.

lizzie, småen, frøya, tira
Hele hundegjengen til hundetrener Emma. Du kan følge den på Instagram: "HundetrenerEmma".

Legg igjen en kommentar