0 kr0.00

Handlevogn

Ingen produkter i handlekurven.
Hundebloggen

Blogg: Hund i Norge Dette er bloggen for den aktive hundeeieren! Her vil du finne tips & triks, nyheter og annen informasjon som kan være nyttig for deg som er hundeeier.

Aktivisering, sosialisering & trening under båndtvangen

Aktivisering under båndtvangen

I dette blogginnlegget kommer vår hundetrener med 10 tips til hvordan du kan aktivisere, sosialisere og mosjonere hunden uten å bryte båndtvangen!

Fra og med 1. april til og med 20. august er det generell båndtvang i hele Norge, med noen unntak for blant annet hunder i aktiv tjeneste / trening til tjeneste i politi-, toll-, militær-, rednings- og offentlig oppsynstjeneste, førerhunder, servicehunder, bufehunder og for hunder i reindrift. I noen kommuner er det også utvidet båndtvang utover den generelle båndtvangen. Husk å lese deg opp på hva som gjelder der du er. Du finner informasjon om hva som gjelder i din kommune på kommunens nettsted. Les deg også opp før du kobler av hunden i kommuner du reiser til.

Så hva kan vi gjøre når hunden ikke lenger får utfolde seg fritt i skogen? Svaret er at det er ganske mange gode alternativer! Jeg har listet opp noen her:

1. Innkallingstrening med langline

For hunder som eier ikke har kontroll på er det båndtvangen hele året, over hele landet. Hvorfor ikke benytte båndtvangen til å trene inn en skikkelig god innkalling så hunden kanskje kan nyte godt av dette når båndtvangen er over? Dette er en flott anledning til å trene inn gode vaner for hva hunden skal gjøre for eksempel når den ser at det kommer noen, under helt sikre forhold i langlinen. For inspirasjon, leker og tips, se vår innkallingsserie: del 1, del 2 og del 3.  

Obs! Hunden er definert som løs om du ikke holder i langlinen, så å bare la den slepe langs bakken uten å holde i enden er faktisk et brudd på båndtvangen. Om du ikke ønsker å gå med langlinen i hånden hele tiden kan du feste den til et egnet midjebelte når du går på plasser hvor dette er hensiktsmessig. 

Du finner vårt utvalg av langliner her.

Tren godt på innkalling i langline i løpet av båndtvangen, så kan kanskje hunden nyte godt av det når båndtvangen er over.

2. Dogbike, sykkel & Canicross

Kickbiker for hundetrening er blitt en stor hit de siste årene! En utrolig morsom måte å mosjonere hunden, både for hund og eier. Én av de kjedeligste tingene med båndtvang er jo at hunden i stor grad må gå i vårt tempo, som gjerne er lavere enn dens naturlige tempo. Med en Dogbike blir vi raskere og kan gi hunden friheten til å bevege seg mer i sitt naturlige tempo. Vi har flere typer sparkesykler til hundetrening. Noen for skikkelig «hard core» terrengsykling, og noen for jevnere veier. Husk å tenke på hvilket underlag hunden løper på, det bør helst ikke være hardt som for eksempel asfalt. Det kan være lurt å bruke potesokker for å beskytte hundens poter mot økt slitasje ved mye løping. Trekker hunden bør den bruke en trekksele, løper den bare pent ved siden av kan en vanlig, godt tilpasset sele med god skulderfrihet holde. Bruk hjelm. Se vårt utvalg i Dogbikes her.

Et alternativ kan være å sykle med hunden. Husk å bruke sykkelfeste, å sykle uten kan være farlig for både deg og hunden. Vi har flere gode sykkelfester. Potesokker kan også være en fordel her. Bruk en egnet sele på hunden. Trekker hunden mye bør den bruke en trekksele, løper den bare pent ved siden av kan en vanlig, godt tilpasset sele med god skulderfrihet holde. Å bruke hjelm selv bør være en selvfølge.

Canicross er veldig god trening både for hund og eier. Det er rett og slett en hundesport hvor alt du trenger er tøy som egner seg til løping, gode løpesko, magebelte med feste til hund, strikk, en god sele til hunden og eventuelt potesokker. Denne sporten handler rett og slett om å løpe sammen med hunden. Det arrangeres normalt konkurranser i Canicross over hele landet, men du trenger ikke konkurrere for å kose deg på løpetur med hunden din. Flott kondisjonstrening for begge parter! Du finner vårt utvalg i hundeutstyr til Canicross her.

Obs! Valper og unghunder som ikke er ferdig utviklet ennå bør ikke trekke vekt.

KOSTKA Mushing Fun

3. Tredemølle til hund

Noe som også har blitt mer vanlig de siste årene er tredemøller til hund. Særlig blir disse i økende grad brukt i en del utstillings- og treningsmiljøer. At en hund skal løpe på tredemølle høres kanskje merkelig ut, men dette er også en fin måte å la hunden få bevege seg mer i sitt naturlige tempo og få ut overskuddsenergi. Vi har de populære tredemøllene fra dogPACER. Dette er tredemøller av høy kvalitet. Du finner mer info om disse her.  

dogPACER Mini

3. Gå tur sammen med andre hunder

Å gå tur sammen med andre hunder i bånd uten å hilse er en veldig fin og trygg form for sosialisering. Parallell-gåing eller at en hund går foran og den andre etter er en veldig fin måte å la hundene bli kjent på. Uten konfrontasjonen som kan skje om vi lar to hunder hilse i bånd, snute mot snute.

En annen positiv effekt av å gå tur sammen med én eller flere andre hunder er at hundene gjerne blir mer mentalt slitne og fornøyde av å gå en tur sammen med en firbent kompis enn å gå samme turen uten kompisen. Både fordi den bruker mer energi på å kommunisere og følge med på den andre hunden, og også rett og slett fordi det å gå tur sammen med en trivelig turkompis – det er trivelig! 

4. Nesearbeid

Et utdrag fra vårt blogginnlegg om aktivisering gjennom nesearbeid:

«Få ting er mer naturlig for en hund enn å bruke luktesansen sin! Den gjør dette for å samle informasjon, finne mat (jakte) og i noen tilfeller rett og slett for å roe seg ned/dempe seg. Trolig er hele 30 % av hundehjernen dedikert til luktanalyse! Dette er årsaken til at hunden kan virke mer sliten etter 20 minutters nesearbeid enn etter en times tur – den blir mer mentalt stimulert av å jobbe med luktesansen og dermed også mer mentalt sliten.

Fysisk aktivitet er viktig for hundens helse, men alene gir det ikke nødvendigvis en rolig og avbalansert hund. Derfor er det viktig at vi også husker å stimulere hunden mentalt, for eksempel gjennom nesearbeid.

Nesearbeid kan trenes både inne og utendørs, trenger ikke ta lang tid og trenger ikke være komplisert!»

For tips til nesearbeid, les resten av blogginnlegget her.

5. Ro-trening & miljøtrening

Å trene den berømte av-knappen kan være veldig lurt og spesielt fordelaktig for en hund med høyt stressnivå! Ta med deg hunden til et sted hvor det er litt å se på og gå gjerne en liten runde før du starter ro-treningen. Gjerne ha med en aktivitetsleke eller slikkematte med noe godt (for eksempel boksemat). Dette kan gjerne være fryst hvis det ikke er kaldt ute. Å slikke kan virke beroligende. Det samme kan å strø noen godbiter utover et lite område så hunden får aktivisert nesen. Dette kan være en fin oppvarming og gode hjelpemidler til ro-treningen, men det er også viktig at hunden lærer seg å slappe av uten noe å gjøre. Dette kan kreve en del tålmodighet av oss. Det kan være lurt å ha et litt kort, men ikke stramt bånd på hunden så den ikke får tuslet rundt. Vent, og pass på at du selv er avslappet. Senk skuldrene, pust rolig.

For å kunne forvente av hunden at den skal være rolig, er det viktig at vi gir den det den trenger av aktivitet i hverdagen. Det bør være en balansegang mellom aktivitet og passivitets-trening.

Tren inn en god av-knapp så du kan ta en stressfri, avslappende pause med hunden på tur. Her koser golden retrieveren Småen seg i herlig påskevær!

6. Agility

Agility er en morsom og fartsfylt hundesport mange hunder synes er veldig stas. Du trenger ikke konkurrere eller ha tilgang på en full agility-bane. Hunden kan få rikelig med mosjon og mestring ut av bare noen få hinder.

For eksempel en tunnel (trenger ikke være så lang som i konkurranse, kan være kjekt å starte med en kort én). En del hunder synes dette er litt skummelt til å begynne med, men til de fleste løsner det og så kan tunnelen fort bli det morsomste hinderet fordi den opplevde så mye mestring, merket hvor glade vi ble når den turte å gå igjennom tunnelen og fikk så god belønning for innsatsen.

Hopphinder av forskjellige typer kan også være veldig stas for mange fartsglade hunder.

Å løpe over en stige/bro/bom (kjært barn har mange navn) kan være fin balansetrening og noe hunden synes er litt skummelt første gangen. Som med tunnelen kan broen/bommen gi mestringsfølelse når hunden allikevel tør å krysse den.

Slalåm mellom pinner er også en herlig, fartsfylt øvelse som kan ta tid å trene inn, men er veldig morsom når den sitter.

Du finner alle våre agility-hinder her.    

Obs! Husk at hunder som er i vekst helst ikke skal hoppe eller anstrenge seg mye. Heller ikke hunder som av forskjellige grunner ikke bør belaste skjelettet (som for eksempel middels til sterk grad av HD eller AD).

Den beste måten å lære agility på er naturlig nok ved å melde seg på et agility-kurs. Mitt neste tips er:

7. Gå kurs – Lær noe nytt sammen med hunden!

Det finnes et hav av interessante kurs man kan gå sammen med hunden. Å gå kurs med hunden er både fin aktivisering, lærerikt og noe som kan styrke samarbeidet dere imellom. Enda en ting som kan gjøre dette med å ha kontroll når hunden er løs enklere når båndtvangen er over!

Ønsker du et grunnleggende kurs? – Hva med et kurs i hverdagslydighet?

Har du en hund som elsker fart? – Hva med et agility-kurs?

Har du en hund som trenger litt mer moro i hverdagen? – Da kan et triksekurs være tingen!

Ønsker du at hunden skal bli sterkere? – Styrketrening for hund er flott trening og her finnes det stadig flere kurs!

Har du en hund du ønsker et sterkere samarbeid med uten at det trenger være ren lydighet? – Rallylydighet er en herlig blanding av freestyle, agility og lydighet!

Har du lyst til å teste luktesansen til hunden din eller virkelig gjøre den sliten mentalt? – Nesearbeidskurs som nosework, smeller, soppsøk, spesialsøk, feltsøk og spor er skikkelig god hjernetrim og noe de aller fleste hunder er gode på, helt naturlig!

Har du en brukshund eller generelt en hund som elsker å jobbe? – Prøv et kurs i bruks eller konkurranselydighet!

8. Lek

Å leke med hunden er en flott måte å bli bedre kjent med hunden på og en god lek er topp for relasjonen. Hunden får anledning til å følge sitt naturlige jaktinstinkt under trygge forhold med leker. Hundeleker kommer i mange størrelser og typer. Prøv deg fram og finn din hunds favorittleke!

Du finner vårt utvalg av hundeleker her.

Å få leke sammen med andre hunder som din hund har en god relasjon til og leker godt sammen med er også sunt både som sosialisering og aktivisering. Jeg vil imidlertid ikke anbefale vill lek med fremmede hunder i for eksempel en hundepark. Det er så uforutsigbart hva slags hunder som kan dukke opp. Noen ganger kan det gå veldig bra, men det er få hunder som liker absolutt alle hunder. Dukker det opp en hund din hund er en dårlig match med, kan det bli ubehagelig. 

Jeg anbefaler heller enn å bare slippe hunden i en hundepark med fremmede hunder å ha noen få, faste lekekamerater som hunden din både trives sammen med og leker fint med. Disse hundene bør ha et godt språk og gode sosiale ferdigheter så de kan lære hunden din positive ting, i stedet for å gi den dårlige opplevelser.

Obs! Husk båndtvangen – ikke slipp hundene løs utenfor egnet, inngjerdet område.

9. Tredemølle til hund

Noe som også har blitt mer vanlig de siste årene er tredemøller til hund. Særlig blir disse i økende grad brukt i en del utstillings- og treningsmiljøer. At en hund skal løpe på tredemølle høres kanskje merkelig ut, men dette er også en fin måte å la hunden få bevege seg mer i sitt naturlige tempo og få ut overskuddsenergi. Vi har de populære tredemøllene fra dogPACER. Dette er tredemøller av høy kvalitet. Du finner mer info om disse her.  

dogPACER Mini

10. Friluftsliv med hund

Har du ikke allerede blitt bitt av «friluftsbasilen» så anbefaler vi å prøve.  Å komme seg ut og oppleve den vakre, norske naturen er godt for både hund og folk!

Vi har en egen kategori med produkter som kan være praktiske til friluftsliv med hund. For eksempel kan en kløv være kjekk så hunden også kan bære litt (husk gradvis opptrening og at hunder i vekst ikke skal bære). Et midjebelte til deg, egen sovepose til hunden og potesokker til tøft underlag kan også være kjekt.

Lykke til med aktiviseringen!

Med vennlig hilsen Hundetrener Emma og resten av Hund i Norge-teamet

Du kan være interessert i ...