Publisert: 10. august 2021

Når en valp flytter inn snus gjerne en del på hodet for en stund framover. Vår Hundetrener Emma har nettopp fått seg en golden retriever valp. Her kommer hun med noen tips til hvordan komme seg gjennom valpetiden på en hyggelig måte. Fra før av har Emma to golden retrievere på 9 år, en kleinspitz på 6 år og to katter. 

Jeg hentet Lizzie fra oppdretteren da hun var 8 uker. Kjøreturen hjem tok rundt 10 timer inkludert mange stopp. Lizzie var veldig behagelig å ha med på biltur, sov mens vi kjørte og var lett å lufte når vi stoppet. Vi kom hjem sent. Den første natta var Lizzie veldig rastløs, hadde magetrøbbel og generelt ikke lett for å få sove. Det ble ikke så mye søvn på noen av oss den natta.

Valpetips nr 1: Ha alltid Canikur-tabletter mot akutt diaré hos hund liggende på lur (les mer om disse her). Magetrøbbel oppstår gjerne når det passer minst, og som regel utenom dyrebutikken eller veterinærens ordinære åpningstider – er i hvert fall min erfaring. I tillegg til tablettene pleier jeg å ha et lite lager med våtfôr fra veterinær beregnet på hunder med akutt diaré. Diaré hos valper kan gjøre dem veldig syke og om dette er et vedvarende problem eller kommer stadig tilbake kan dette være et symptom på noe som må behandles (for eksempel en parasittinfeksjon) – ha en lav terskel for å ta kontakt med veterinær for å få råd og veiledning.

golden retriever valpen lizzie og hennes onkel småen
Lizzie og hennes halvonkel Småen under et stopp på vei hjem fra oppdretter.

Valpetips nr 2: Meld dere på valpekurs og start tidlig med de aller viktigste/praktiske hverdagslydighetsøvelsene. For eksempel kontakt, innkalling, sitt og å gå pent i bånd. 

Valper er gjerne meget mottakelige for trening på hverdagslydighet. Dette er en flott tid å trene på, og det er gjerne enklere å starte når de er valper enn å vente til de er blitt unghunder og mer selvstendige. Jeg starter først med kontakt, innkalling, sitt og å gå pent i bånd uten å trekke. Om et par uker starter valpekurset vi skal delta på. Selv om jeg selv er instruktør deltar jeg alltid på valpekurs med mine valper for miljøtreningen sin del, fordi det er sosialt og fordi det kan godt hende jeg lærer noe nytt allikevel. Jeg liker også å gå andre hundekurs, for man blir aldri ferdig utlært.

Jeg har tidligere skrevet en innkallingserie “Få en bedre innkalling” i tre deler for Hund i Norge med øvelser som kan være relevante for hunder i alle aldre, også valper.

Du kan også lese mer om hvordan man trener inn en fantastisk “sitt” og hvorfor denne øvelsen er så praktisk i blogginnlegget “Den som sitter synder ikke”.

golden retriever valpen lizzie
Golden retriever-valpen Lizzie skal bli redningshund når hun blir stor.

Siden Lizzie flyttet inn for en uke siden har dagene gått meget fort. De har vært fylt med utallige tisseturer, rampestreker, mye glede, mange nye erfaringer for Lizzie, varierende mengder nattesøvn og definitivt ikke kjedsomhet. 

Valpetips nr 3: tenk over hvilke miljøer du vil ha med hunden din i og start miljøtreningen tidlig. “Sosialiseringsperioden” starter allerede rundt 3 uker og ender rundt 12 uker.

De første dagene kan hjemmemiljøet i seg selv være spennende nok, men det er lurt å benytte resten av denne perioden til å ta med hunden rundt i de miljøene den trenger å takle som voksen. I passe doser, uten å overvelde valpen og med fokus på at opplevelsene i størst mulig grad skal være positive. Fortsett å miljøtrene og sosialisere hunden også etter fylte 12 uker, hunder lærer hele livet.

“Hun om Hund” har skrevet et godt blogginnlegg om “Sosialiseringsperioden” og hvordan du bør gå frem – les det her.

Lizzie på The Bear House Café
Lizzie på The Bear House Café. Fin miljøtrening i et rolig miljø.

Valpetips nr 4: Tren valpen til å slappe av i en valpegrind.

Eller inne på et ekstra valpesikkert hunderom, om du foretrekker det. Det er veldig praktisk, for eksempel når du må gjøre noe husarbeid, ta en telefon eller generelt er opptatt med noe slik at du ikke kan følge 100 % med på valpen. I tillegg kan det være kjekt når du starter hjemme-alene-treningen. Heller enn at valpen har tilgang på hele huset/leiligheten når du ikke kan følge med på den, har den da en trygg sone som er så godt som 100 % valpesikker. For det er veldig vanskelig å valpesikre et helt hus/leilighet 100 %.. Pass på at valpen har god plass, tilgang på vann, en plass å sove, forskjellige underlag å ligge på (i forhold til temperaturregulering) og noe trygt å tygge på. 

Mange valper er allerede vant med å være i valpegrind ifra oppdretter, men da sammen med sine søsken. For å tilvenne valpen til valpegrinden hjemme hos meg pleier jeg å gi den maten sin der og når den får en fryst kong puppy med våtfôr inni eller tyggesnacks så får den det i valpegrinden.

valpegrind trixie
Trixie Valpegrind i metall

Valpetips nr 5: Ikke sosialiser valpen med alt og alle som går på to- eller fire bein. 

Dette er en vanlig misforståelse: at valpen må hilse på flest mulig hunder og mennesker for å bli godt sosialisert. Mitt råd er å heller tenke kvalitet over kvantitet. Du ville neppe latt en vilt fremmed som virker ustabil hilse på valpen din. Det samme bør du tenke om fremmede hunder – de er ikke alltid trygge eller trivelige å hilse på. Vi er igjen tilbake til at det skal være en positiv opplevelse for valpen, blant annet for å forebygge frykt og adferdsproblemer senere. Derfor vil jeg ikke anbefale å oppsøke hundeparker med valpen, men heller å bli kjent med hundeeiere som har hunder med godt språk og lynne som valpen kan lære positive ting av. Finn gode forbilder for valpen. Kjenner du ikke så mange hundeeiere fra før av, kan du bli kjent med andre hundeeiere ved å delta på aktiviteter i den lokale hundeklubben, kurs, organiserte treninger, fellesturer og lignende. Bor du i nærheten av Trondheim kan jeg varmt anbefale “Tur med hund i Trondheim” på Facebook som jevnlig inviterer til sosiale fellesturer og fellestreninger.

I videoen: Lizzie og hennes halvtante Tira leker i hagen. Dette er et eksempel på positiv sosialisering. Valpen får her en god opplevelse i lek med en annen hund.

Lurer du på hvor mye en valp bør få bevege seg? Da bør du lese dette blogginnlegget fra Nordisk Heste- og Hundeterapiskole.

Avslutningsvis vil jeg bare si: nyt valpetiden! Den er en slitsom, men herlig berg-og-dal-bane. Når valpen må ut igjen for xx gang den dagen, valpebiter, må ut for å tisse midt på natten, tygger i stykker ting, osv.. Husk at dere har mange gode år foran dere uten disse utfordringene. Ikke glem å ta bilder – for de vokser fort! Om noen år vil du sannsynligvis ikke huske noe særlig av det slitsomme med valpetiden, se på de søte valpebildene og muligens tenke at det er en god idé med valp igjen 😉

Lykke til, og gratulerer så mye med det nye familiemedlemmet!

PS: Dette blogginnlegget tok meg hele dagen å skrive, takket være utallige avbrytelser fra mitt herlige, rampete sjarmtroll 🙂

Sjekk gjerne ut Hund i Norges kategori med utstyr til valp/unghund.

lizzie, småen, frøya, tira
Hele hundegjengen til hundetrener Emma.

Legg igjen en kommentar