Tilvenning av hund & katt

  • av
Tilvenning hund og katt blogg

Her kommer 5 tips til hvordan du kan introdusere katten og hunden for hverandre på en trivelig måte. Selv om katt og hund er to ganske forskjellige arter med meget ulikt språk går som regel kombinasjonen (med noen unntak) greit med litt tilvenning. Noen blir bestevenner, noen bare venner seg til hverandre og lærer seg å sameksistere. 

Så hvordan venner man disse to artene og individene til hverandre? Her finnes det ingen fasit eller oppskrift, men det er noen ting det kan lønne seg å være obs på.

5 tips til tilvenning av hund & katt:

Tips 1: Kjenn din hund og kjenn din katt! Ta deg tid til å bli kjent med hund og katt hver for seg før du introduserer de for hverandre. Hvordan og hvor fort tilvenningen går kan mye avhenge av hunden og kattens personligheter og bakgrunner. Har hunden din sterkt eller moderat jaktinstinkt? Er katten en liten tøffing eller en forsiktig pus? Er hunden forsiktig eller tøff i nye situasjoner? Er katten vant med hund fra tidligere og vice versa?

Tips 2: Ha katten og hundens tillit. Hvis de stoler på deg, kan du bli et trygt mellomledd i prosessen med å bli kjent med det andre kjæledyret.

Tips 3: Ved første møte: Ha med gode godbiter til å belønne hunden for god oppførsel (ikke så gode godbiter at hunden blir så oppslukt at den ikke ser katten). Gi katten mulighet til å komme seg opp i høyden. Gjerne ha bånd på hunden for å kunne stoppe den fra å gå rett bort til katten. Be hunden om å sitte med siden sin mot katten på god avstand. Da er ikke katten i hundens blindsone og samtidig føler gjerne ikke katten seg så truet som hvis hunden er vendt mot den.

 

blogg tilvenning hund og katt

Tips 4: Unngå stirre-konkurranse. Du kan ikke styre kattens blikk, men prøv å hindre hunden fra å stirre tilbake. Det fører sjeldent noe godt med seg. Du kan godt rose hunden når den ser kort på katten og belønne (sladretrening), men det er forskjell på å sende et blikk i kattens retning og å nistirre helt oppslukt (jakt). Å passe på hvilken retning hunden sitter kan hjelpe på å forebygge slik stirring👀

Tips 5: Les katten og hundens kroppspråk. Eksempler på signaler som kan bety at det kan være lurt å bevege eller snu hunden litt bort: skyter rygg, stiv haleføring, nervøs logring, mye slikking rundt munnen til hund, stiv øyekontakt, stram kroppsholdning. Tren korte økter⏱ Ikke ha det travelt, dette går i de fleste tilfeller veldig fint bare hunden og katten får litt tid til å venne seg til hverandre på fredelig vis. Noen bruker mer tid, andre blir fort venner eller i det minste vant med hverandre. Lykke til 🙂

Når nettbutikken drives av en hundetrener er det klart vi må dele noen hundetreningstips!

Gjerne bruk kommentarfeltet til å komme med tilbakemeldinger, komme med ønsker til tema vi skal skrive om og/eller stille spørsmål om det er noe du lurer på!

Legg igjen en kommentar