Nyttårsaften er en kveld hvor vi skal feire starten på et nytt år, men er også en kveld mange hundeeiere gruer seg til. Her deler hundeinstruktøren på teamet vårt sine beste tips for en trivelig nyttårsfeiring sammen med den firbente.           

                                                                                                                                                       

Det aller beste tiltaket for en hund som er redd på nyttårsaften

Har du en hund som blir skremt av raketter er det ikke alltid mulig å trene bort denne frykten. Frykten kan sitte for godt, og det er vanskelig å simulere helt den ekstreme situasjonen på nyttårsaften for å få trent på den. På nyttårsaften i tettbygde strøk er det sterk kruttlukt, det blitzer fra alle kanter, rakettene hyler, rakettene smeller, bakken skjelver litt og støyen kommer fra alle kanter i uforutsigbar rekkefølge over en lang periode, med varierende styrke. 

Det aller beste og sunneste tiltaket for en hund som blir veldig redd av rakettoppskytninger er å la den få slippe å bli utsatt for denne belastningen. Å oppleve så sterk angst over flere timer (som det gjerne blir i tettbygde strøk), kan være en stor belastning på kroppen/hjertet til hunden og ikke minst dens mentale helse. Det finnes flere tilfeller hvor det som har startet som en frykt for kun fyrverkeri har blitt generalisert til andre lyder og opplevelser som kan minne om nyttårsaften, også i hverdagen. Mange opplever også at hunden blir mer og mer lydvar og reagererer tidligere og tidligere med frykt på nyttårsaften for hvert år frykten trigges.

Det er derfor best om hunden slipper å gå igjennom dette stresset. Det er en stor fordel om du kan ta den med deg til stille omgivelser på nyttårsaften og eventuelt også dagene rundt nyttårsaften (hvis du bor et sted hvor ikke alle er så nøye på å bare sende opp raketter kun på nyttårsaften). Dette er ikke alltid mulig, men jeg vil understreke at hvis du har anledning er det å sørge for at  hunden slipper å bli utsatt for rakettoppskytninger det beste alternativet.

(Enda bedre hadde det så klart vært om kjøp, salg og bruk av fyrverkeri hadde blitt ulovlig, men det blir det nok ikke innen årets nyttårsfeiring). 

Andre- og forebyggende tiltak

Om du ikke kan unngå rakettoppskytningene helt finnes det allikevel noen tiltak som kan gjøre nyttårsaften lettere. Disse fungerer best for hunder som bare er moderat redde. De kan også være forebyggende tiltak for hunder som ikke er redde.    

 • Det er mulig å trene på noen av de inntrykkene som vil møte hunden på nyttårsaften. Du kan spille av lydene via en høyttaler, du kan vise fyrverkeri på TVen og du kan oppsøke skytebaner. Jeg vil absolutt anbefale å gjøre disse tingene, men også å ha i bakhodet at nyttårsaften er mer ekstrem enn vi klarer å simulere. Fordi om hunden ikke er redd for lydene som kommer ut av en høyttaler eller ikke redd for smellene ved en skytebane, trenger ikke dette å bety at den er kurert for eller immun mot redsel for den ekstreme situasjonen som nyttårsaften er for mange dyr – både tamme og ville.
 • Jeg vil ikke anbefale å ta med hunden ut for å oppleve fyrverkeriet på nyttårsaften. Rett og slett fordi vi i motsetning til ved skytebanen eller med TVen ikke så lett kan trekke oss unna (om fyrverkeriet blir sendt opp rundt oss på alle kanter) eller skru ned volumet hvis det blir for mye for hunden. Det er alltid en risiko for at dette kan gjøre mer skade enn nytte. Alle hunder har en grense for hvor mye de tåler. Blir de plutselig overrasket av noe som blir for sterkt kan denne være krysset på et blunk, og det kan være vanskelig å finne tilbake den gamle tryggheten ved fyrverkeri igjen. Det har jeg selv vært vitne til.
 • Sørg for at hunden har fått rikelig med mosjon tidligere på dagen. Gå turen tidlig og mens det er lyst så det er litt mindre sannsynlig at du er uheldig og plutselig blir overrasket av en ulovlig rakettoppskytning. Noen starter altfor tidlig, til og med mens det fortsatt er lyst. Det tillatte tidsrommet på nyttårsaften er kl 18:00-02:00. 
 • Sørg for at hunden får bruke hodet sitt også. Særlig oppgaver som involverer luktesansen kan være effektive her. Du kan for eksempel gjemme godbiter rundt omkring inne i forskjellige høyder (ikke oppå bord, kjøkkenbenker og andre steder du ikke ønsker hunden skal hoppe opp på). Du kan også gjemme favorittleken dens hvis du har en hund som er mer interessert i leker enn mat. Aktivitetsleker kan også være veldig fin hjernetrim. 
 • Å slikke kan virke beroligende på hunden. Selv pleier jeg å gi mine hunder boksemat i en LickiBowl eller på en annen av LickiMat’s slikkematter. Særlig under den mest støyende tidsperioden kan det hjelpe om hunden har noe den kan aktivisere seg med. Slikke, tygge og lukte kan virke beroligende. 
 • Beroligende feromoner og/eller kosttilskudd kan hjelpe for noen, men mange av disse bør du starte å bruke i god tid. I hvert fall noen dager i forveien. Dette gjelder imidlertid ikke alle kosttilskudden. For eksempel SwedenCare Kalm Aid kan gis 1-2 timer før den stressende hendelsen, som nyttårsaften, bilkjøring, tordenvær, m.m. 
 • Thundershirt. Den patentsøkte utformingen til Thundershirt legger et mildt, konstant press på hundens torso, og dette trykket skal i følge produsenten ha en utrolig beroligende effekt for de fleste hunder. Dette trykket har blitt brukt for å redusere angst hos både dyr og mennesker. I følge produsenten vil mange hunder vise reduserte eller ingen angstsymptomer etter første gangs bruk. Andre hunder krever tre eller fire ganger før de begynner å vise bedring.
 • Luft hunden godt på forhånd. Planlegg lufteturene så du slipper å lufte hunden når det står på som verst ute. 
 • Vær sammen med hunden din hele nyttårsaften eller pass på at en annen person hunden stoler på er sammen med den. Ikke forlat den uten slikt selskap for at du skal gå og se på rakettene. Da kan den bli skremt mens du er borte, og kanskje ekstra skremt fordi ingen er der til å berolige den. Jeg har ikke sett fyrverkeri live siden jeg var barn og en av mine foreldre var inne sammen med dyrene. Slik er det å være hundeeier.  
 • For noen hunder kan det hjelpe å være sammen med en trygg hund på nyttårsaften.
 • Ha gjerne på TV/musikk/radio, for å skjule litt lydene ute.
 • Vær rolig selv, og vær der for hunden din. Du forsterker ikke frykten dens om du stryker den rolig frampå brystkassen og snakker beroligende til den om den viser tegn på uro. Du forteller den bare at du er der for den. At du ikke er redd, og at du passer på. Ønsker den å krype inn i armkroken din er det også helt i orden.
 • Et alternativ om du ikke får til å reise vekk fra tettbygde strøk på nyttårsaften med en redd hund kan være å ta med hunden til det rommet i huset/leiligheten som er mest lydisolert. Noen steder er det for eksempel lov å sitte i en lukket parkeringskjeller med hunden. Ikke så veldig trivelig å tilbringe nyttårsaften i en kjeller, men jeg kjenner hundefolk som gjør det. Ta med snacks til deg og hunden, og prøv å gjøre det til noe koselig så godt det lar seg gjøre. Husk varme klær, noe å sitte på for deg og noe å ligge på for hunden.
 • Det finnes hotell på flyplasser som tilbyr egne opplegg for hunder på nyttårsaften. Disse hotellene er godt lydisolert og det er ikke lov å sende opp fyrverkeri ved flyplasser.  
 • Noen hunder lar seg distrahere av enkle triks de liker godt å utføre og som de får belønning for. Dette kan fungere om du starter litt før det smeller som verst rundt midnatt og hunden ikke er veldig redd. 

Viktigst av alt: Vær en trygg havn for hunden din i “stormen”. Hunden din stoler på deg. Ikke ignorer den. Betrygg den.

Lykke til! Håper dere får en fredelig og fryktfri feiring.

Jeg har selv sittet på et baderomsgulv med en livredd hund en hel, eviglang nyttårskveld i Trondheim. Det var ikke noe koselig for hverken meg eller hunden. Håper du og din hund slipper å oppleve en så slitsom nyttårsaften. Neste nyttårsaften tilbragte vi hos venner langt ute på landet. Helt fredelig,  i godt selskap og med god mat. I stua deres, ikke på baderomsgulvet. Det var mye triveligere. 

Mvh Hundetrener Emma
(Utdannet hundeinstruktør & hjelpetrener førerhund)

Legg igjen en kommentar