0 kr0.00

Handlevogn

Ingen produkter i handlekurven.
Hundebloggen

Blogg: Hund i Norge Dette er bloggen for den aktive hundeeieren! Her vil du finne tips & triks, nyheter og annen informasjon som kan være nyttig for deg som er hundeeier.

Hvordan velge riktig hundeseng til din hund

velge hundeseng hund i norge

Vi ser dessverre litt for ofte flotte, ubrukte hundesenger som selges på Finn.no fordi hundene de var kjøpt til ikke bruker dem. Vi ønsker at våre kunder helst skal slippe slike bomkjøp. Derfor har vi laget en liten guide som vi håper kan hjelpe.

Hvorfor er det viktig at hunden har tilgang på en god liggeplass? En voksen hund sover normalt mellom 12 til 18 timer, mens en valp kan ha et søvnbehov på opptil 20 timer i døgnet. God søvn er like viktig for hunden som det er for oss. Samtidig trenger de flere timer søvn enn oss. For at hunden skal få tilfredsstilt sitt naturlige søvnbehov og ha det optimalt er det derfor viktig at vi kan tilby den en god liggeplass hvor den får tilstrekkelig med fred og ro, har det komfortabelt og verken blir for varm eller for kald. I denne guiden deler vi noen tips og råd om hvordan du kan finne hundens nye favoritt hundseng/madrass og hvor du kan plassere denne for at den skal bli brukt av din hund.

Observer hundens liggemønster

Hvor legger din hund seg når den får bestemme helt selv? Det er gjerne ikke helt tilfeldig. Ofte kan valg av liggeplass lære oss noe om hunden vår som vi kanskje ikke har tenkt så mye over. 

-Nært en varmekilde? En del hunder er varmekjære, særlig på vinteren. Det kan også være godt for hunder som sliter med stive og vonde ledd å ligge litt varmt. Noen hunder blir mer varmekjære med alderen. Min golden retrieverhann Småen på 9,5 år er sprek for alderen, men nylig oppdaget jeg at hans nye favorittplass på morgenen er foran varmepumpa. Varmen gjør nok godt for en gammel kropp. Jeg har derfor plassert Bia Bed-hundesengen hans der. Han og gammelkatta er enige om at dette er den beste plassen å sove. Hvis du har en varmekjær hund kan strategiske plasseringer av hundesengen/madrassen være ved en varmeovn, varmepumpe (når den sprer varm luft), en peis eller en annen varmekilde. Unngå trekkfulle, kjølige plasseringer.

-I nærheten av deg? Hunder er sosiale dyr og mange trives best nær resten av flokken sin når de skal sove. Merk deg plassen, dette kan være et fint sted å plassere en hundeseng/madrass.

bia bed hundseng
Senioren Småens favorittplass for tiden er i Bia Bed-hundesengen, foran varmepumpa. Her har han det varmt og godt. Seniorkatten som ligger bak han er helt enig i at dette er den beste plassen. Småen liker å ha en kant å hvile hodet på.

-På det kalde gulvet? Hunder har vanskelig for å kjøle seg ned selv. Dette fordi hunder svetter kun igjennom nese og tredeputer (samt kan få litt kjøleeffekt av å ta ut tungen), og er derfor mer utsatt for å bli overopphetet enn dyr med svettekjertler over hele kroppen (som mennesket). Ofte vil de derfor lete etter et kjølig sted å ligge når de kjenner at de begynner å bli litt for varme. Det gjør lite om hunden bare ligger på det kalde gulvet innimellom, men hvis hunden gjør dette mye kan det være lurt å vurdere en kjøligere seng/madrass eller en kjøligere plassering av denne. For eksempel kan en hundeseng/madrass i skinn eller et annet kjølig materiale være fin til en hund som liker å ligge kjølig.

En kjøligere plassering kan for eksempel være ved et vindu, nært en ytterdør eller i gangen (om gangen er kjøligere enn resten av huset/leiligheten). Kleinsptizen min er for eksempel glad i å sove i gangen når hun synes det blir varmt ellers i huset. 

På sommeren setter for eksempel mine golden retrievere ekstra stor pris på sine Bia Bed-hundsenger i skinn. Er det veldig varmt vil de gjerne ha en kjølematte også.

På vinteren er de fortsatt glad i Bia Bed-hundesengene, men vil gjerne ha et trekk over eller et teppe oppi de så de ikke blir så kjølige. For eksempel Canelana Hundesengtrekk i ull til Bia Bed.

Cazo Soft Bed hundseng
Senioren Tira trives best krøllet sammen i sin meget komfortable Cazo Soft Bed Hundeseng Royal Line som er plassert mellom godstolen og sofaene. Her er hun nær familien når vi slapper av på kvelden.

I høyden? Det er ikke uvanlig at hunder liker å sove litt opphøyd for å ha god oversikt over omgivelsene. Dette er én av grunnene til at hunder ofte ender opp i sofaen eller i sengen vår. En annen årsak er som nevnt tidligere at hunder ofte er sosiale sovere. Hvis du har en “sofahund” kan for eksempel en Dirty Dog Doormat være fin å ha over plassen hvor hunden ligger. Denne trekker til seg fukt og smuss slik at sofaen slipper å gjøre det. Den ligger også mer i ro enn et teppe takket være anti-skli på undersiden. 

Hvis du ikke ønsker at hunden skal ligge i sofaen og samtidig har en hund som er glad i å ha oversikt, kan du finne noe å plassere en hundeseng/madrass oppå så den kommer litt opp i høyden.

buster memory foam
Valpen Lizzie liker å være der ting skjer. For eksempel på kjøkkenet. Her ligger hun oppå Buster Memory Foam-madrassen som er plassert der.

Hundemadrass eller hundeseng?

Er hunden din glad i å ligge rett ut på siden? Da kan en madrass med god plass være et godt alternativ til en hundeseng. For eksempel DGS Dirty Dog Cushion Pad, Canelanas Burmadrass i Ull/Tekstil og  Cazo Black Diamond.

Har du lagt merke til om hunden din liker å legge hodet oppå noe når hen skal slappe av? I så fall kan en seng med kanter være kjekk. For eksempel Cazo-sengene, Canelanas hundeseng i ull med kanter eller DGS Lounger Bed.

Er hunden din glad å krølle seg sammen? Da kan en seng som gjerne har litt ekstra høye kanter være fin og lun. Ikke for stor. For eksempel PetTime Anti-Stress Donut Seng, Cazo Hundeseng Soft Premium eller Trixie Harvey Seng/Pute.

Har du en liten hund som er glad i å grave seg ned i pledd? Da kan en koselig hule bli godt mottatt. For eksempel: Trixie Luna Hyggehule, Trixie Timber og Ozami Luna Kosehule.

Det er ikke uvanlig at hunden varierer mellom flere liggestillinger. I så fall kan ofte flere typer senger/madrasser fungere.

Har hunden din ofte stive ledd, er en seniorhund eller av andre grunner har behov for en ekstra komfortabel liggeplass? Da kan en seng/madrass med Memory Foam eller tilsvarende være fin for å avlaste leddene godt. Våre fire bestselgere i denne kategorien er Fantail-sengene, Bia Bed-sengene, Cazo Outdoor Ortopedisk Madrass og Buster Memory Foam-madrassen. Disse sengene blir gjerne ikke nedtrykt så fort som billigere hundesenger uten skum – de beholder mykheten.

Kleinspitzen Frøya setter pris på komfort og elsker sin luksuriøse donut-seng, som helst bør plasseres i høyden siden hun liker å ha oversikt.

Oppsummering

  • Observer hvor hunden din foretrekker å ligge
    (varmt/kaldt/høyt/sosialt)
  • Observer hvordan hunden foretrekker å ligge
    (hvile hodet/rett ut/krøllet sammen/under teppe)
  • Har hunden din behov for en ekstra komfortabel liggeplass
    – se etter Memory Foam eller tilsvarende

Håper denne guiden har vært nyttig! Gjerne kom med innspill og tilbakemeldinger i kommentarfeltet her eller på Facebook/Instagram.

Vi kan dessverre ikke garantere at din hund vil bli fornøyd med sin hundeseng selv om du følger guiden vår til punkt og prikke, for hunder er så forskjellige. Men vi krysser fingrene og håper dere begge vil bli veldig fornøyd!

Mvh Hundetrener Emma
en del av Hund i Norge-teamet

cazo soft bed
Valpen Lizzie er ikke så nøye på hvordan hun ligger i hundesenger. Ofte er hun sånn halvveis i sengen og halvveis utenfor. Gjerne sammen med den yngste katten, Panda.

Du kan være interessert i ...

Legg igjen en kommentar