Vinteren er en fin årstid som mange hunder liker godt, men kuldegrader, snø og salting av veier kan by på noen utfordringer. Hvert år kommer hunder inn til veterinærer med frostskader og hvert år kan hunder haltende på salte veier observeres i byer og tettsteder. Dette blogginnlegget handler om hvordan vi kan forebygge disse tingene.
Du har kanskje hørt eller lest noe ala dette: «i løpet av mine hundre år som hundeeier har ingen av mine hunder trengt [potesokker/klær], og det har aldri vært noe problem.» (satt litt på spissen her). Det er bare å se i kommentarfeltet på diverse hundegrupper på tråder om hvorvidt hunder av den og den rasen har behov for dekken så vil du finne mange av disse. Er det rart man kan bli litt forvirret, særlig som fersk hundeeier?
Heldigvis har vi de siste årene blitt mer obs på at for eksempel mellomstore til store hunder med tilsynelatende god pels også kan fryse. Disse har kanskje vært de mest oversette på vinteren.* Dette fordi mange ser at små hunder som skjelver, har tynn pels og ikke vil bevege seg i kulden trenger klær, men færre ser de ofte mindre tydelige tegnene de mer «hardføre», større hundene gir dem på at nå er det kaldt til dem. Kanskje ser og kjenner disse hundeeierne heller ikke etter dem, fordi de regner med det går greit («hunden har jo pels»). Så må vi også ha i bakhodet at ikke alle bor steder hvor det blir skikkelig kaldt om vinteren, men allikevel kan det være lurt å følge med. Ingen liker å fryse, heller ikke hunder.
*Unntak: polare hunderaser. Disse har som regel veldig mye underull som også dekker de mest utsatte stedene og klarer seg som regel godt ute i kulden uten dekken. Potesokker kan uansett være nødvendig, da disse ikke er dekt av pels. Det kan også variere mellom individer hvor god pelskvalitet de har, sykdom kan endre pelskvalitet, polarhunder som bor ute kan tåle kulde bedre enn de som bor inne, osv.
5 gode grunner til å bruke potesokker på hunden om vinteren
- De beskytter mot kulde
- De beskytter mot skare på snø
- De beskytter mot veisalt og skarp grus
- De beskytter mot snøklumper/isklumper mellom tærne
- De beskytter mot slikking så potesalve får trukket seg inn i huden
Obs! Selv om det bare blir strødd i ditt nabolag kan strøgrusen inneholde salt og andre kjemikalier som ikke er bra for hundepotene. I tillegg kan den skarpe strøgrusen lage små sår i potene – hvis hunden så får salt i disse er det klart det svir! Derfor kan det være en fordel å bruke potesokker også selv om det ikke åpenbart er saltet.
De samme grunnene gjelder for å bruke potesalve på potene. Det beste kan være å kombinere potesokker og potesalve.
Hvorfor hunder kan trenge dekken
Selv om mange hunder tilsynelatende har god pels, må vi huske at de ikke lenger er ulver og at fokuset innenfor avlen på tamhunden i nyere tid har stort sett ikke vært på å bevare den ekstremt isolerende, originale pelsen til ulven som også beskytter alle utsatte områder. Med unntak av avlen på de polare rasene, så klart. Ellers har de fleste hunderasene i dag ikke så god, heldekkende pels at de ikke risikerer å fryse ved temperaturer under -10 C, selv når de er i aktivitet. Mange er så tynnpelset eller små at de fryser lenge før gradestokken viser temperaturer så langt ned. Særlig utsatte områder er ører, poter, testikler, brystvorter, haletipp og buk, så hvis din hund er lite pelset i disse områdene er det spesiell grunn til å være obs!
En annen god grunn til å kle på hunden spesielt på starten av en tur i kuldegrader er at det kan forebygge skader.
NKK-veterinær (Maria Kjeldaas Johannessen) lister opp disse hundene som spesielt utsatt i vinterkulden:
- Valper
- Eldre hunder
- Små hunder (disse har stor overflate i forhold til kroppsvekten, og vil tape mer varme)
- Hunder med kroniske sykdommer og nedsatt blodsirkulasjon (hjerteproblemer, nyresvikt, hypotyreose, hudproblemer, etc.)
- Hunder med lite pels
- Svært tynne hunder
- Hunder med pels uten underull
NKKs generelle råd til hundeeiere på vinteren er:
- Unngå stillesitting i kulda (luftegård, løpestreng, kald bil)
- Hold hunden i bevegelse
- Dekk til spesielt utsatte områder
- Sjekk utsatte områder jevnlig (temperatur, farge)
- Varm opp med dekken i starten av turen, selv ved turer av høyere intensitet
NKKs pausetips for kalde dager:
- Gi hunden et underlag å sitte/ligge på.
- Kle på hunden (ekstra) under pausen, selv om pausen er kort.
- Gi litt høyenergi snacks (velg noe som gir lite volum i magesekken). Hunden forbrenner mer energi i kulda.
- Start litt roligere etter pausen, kanskje med ekstra påkledning de første minuttene. Muskler og ledd kan ha blitt avkjølt.
Mine favoritter
Potesalve:
Denne potesalven inneholder blant annet shea smør, havregryn, lanolin, jojoba, kokosolje, olivenolje, vitaminer og aloe vera. En veldig god og fuktighetsgivende potesalve!
Potesokker:
Non-Stop Long Distance Bootie snøsokker
Disse potesokkene synes jeg sitter godt og har en god strikk i borrelåsen så de kan strammes godt. Et tips Lars Monsen ga i en av sine TV-serier (jeg tror det var “Monsen og hundene”) var å lage en hjemmelaget strømpe av ull til å ha innenfor snøsokkene på dager det er skikkelig kaldt. Jeg har ikke prøvd det selv ennå, men det høres veldig lurt ut!
Dekken:
Non-Stop Alpha Pro Warm Jacket / Non-Stop Glacier Jacket
Jeg er veldig fornøyd med Non-Stop Alpha Pro Warm Jacket-dekkenet. Det isolerer godt, dekker godt og er vannavvisende. Nå er Non-Stop ute med en ny modell (Glacier Jacket) som jeg ennå ikke har prøvd, men som visstnok skal være enda bedre!
Ønsker alle en riktig fin vinter sammen med sine firbente med mange flotte turer i nydelig vintervær!