Det kan være mange grunner til at hunden må bruke “lampeskjerm” i en periode. Den kan for eksempel være nyoperert, den kan ha en skade eller et utslett/eksem. Sommeren er en herlig årstid, men dessverre også høysesong for våteksem og varmeutslett.  Det fikk vår hundetrener nylig erfare. Hun deler her sine erfaringer og 4 alternative produkter til den tradisjonelle, upolstrede “lampeskjermen”.

Første gang jeg tenkte at “det må jo finnes mer komfortable alternativer til denne upolstrede plastskjermen” var da min goldenhann Småen var nyoperert for noen år siden. Han måtte gå med lampeskjerm i 14 dager for at operasjonssåret skulle få gro og stingene forbli urørt. Med fra dyrlegen hadde vi fått en av de vanlige plastskjermene uten polstring av noe slag. Den var bred og så ukomfortabel ut, særlig når Småen stadig krasjet inn i ting (han var jo ikke vant med å være rundt 50 cm bred).

Jeg søkte på nettet etter alternativer, og fant først en oppblåsbar halskrage fra Trixie. Den så mye mer komfortabel ut! Jeg ble ivrig, men da jeg leste videre innså jeg at den ikke ville hjelpe Småen – hans operasjonssår var for langt bak på kroppen. Han ville ha nådd tak i såret selv med kragen på.

Så leste jeg om en body suit til hund fra Buster (som noen ganger kan være et fint alternativ), men da jeg ringte veterinær for å høre om dette kunne være et alternativ for Småen fikk jeg beskjed om at det tryggeste for han var en lampeskjerm av en eller annen type da han muligens kunne klare å løsne stingene selv gjennom body suiten.

Jeg fortsatte søket og fant en polstret lampeskjerm fra Trixie. Den så absolutt ut som en forbedring fra den upolstrede lampeskjermen han hadde. Den var heller ikke så bred. Men det var et søkeresultat jeg likte enda bedre: The Comfy Cone fra All Four Paws. Denne lampeskjermen var akkurat hva jeg så etter: av et mykt materiale og ikke like stiv som lampeskjermer i plast. Dessverre fant jeg ingen norske nettbutikker som solgte denne i Småens størrelse (XL – han har 55 cm nakkeomkrets) da. De utenlandske hadde så lang leveringstid at skjermen ville trolig ikke rekke å komme frem før de 14 dagene var gått.. Så da måtte jeg bare droppe dette alternativet den gangen, men jeg glemte ikke! 

Småen med lamepeskjermen
Småen med den upolstrede lampeskjermen. Han er god til å se "lidende ut", men skjermen var nok ikke særlig komfortabel å krasje med.

Etter en tropenatt i juli i år våknet jeg opp til lyden av slikking. Det viste seg å være Småen, stakkars. Han hadde fått et varmeutslett på innsiden av lårene og rundt lysken i løpet av natta.. Golden retrievere er blant rasene som er mest utsatt for å få dette på sommeren pga. sin tette underpels. Når de ligger i ro om natta kommer det spesielt lite luft til dette området, og det kan bli klamt og forårsake varmeutslett når det er varmt. Småen måtte nå barberes i dette området, for det er viktig at det kommer nok luft til. I tillegg var det viktig at han ikke slikket på utslettet da dette kunne gjøre vondt verre og mulig forårsake våteksem. Veterinæren foreskrev lindrende salve til utslettet og på med lampeskjerm til utslettet har gitt seg.

Da sjekket jeg om The Comfy Cone var blitt mulig å få tak i, og ble positivt overrasket! For hos en av leverandørene til Hund i Norge fant jeg alle størrelser, inkludert Småen sin. I løpet av kort tid hadde Småen endelig The Comfy Cone. Det er aldri stas å gå med lampeskjerm, men i det minste haddde han nå et mer behagelig alternativ. Jeg kan absolutt anbefale The Comfy Cone videre, den er like god som jeg håpet på.

Under har jeg samlet litt mer informasjon om de forskjellige alternativene til den upolstrede plastskjermen.

Småen med The Comfy Cone
Småen med The Comfy Cone. Denne hundeskjermen er mye mykere og mer fleksibel enn de i plast, og flater ut når hunden ligger med hodet ned.

1. The Comfy Cone fra All Four Paws

Min absolutte favoritt blant “lampeskjermene”! The Comfy Cone er et behageligere, likeverdig alternativ til den klassiske plastikk-hundeskjermen. Denne hundeskjermen er mykere, mer fleksibel og støtabsorberende. Hundeskjermen hindrer hunden i å slikke på for eksempel operasjonssår, skader og utslett. Den sørger også for at hunden ikke får tatt av seg eventuelle bandasjer eller potesokker ved rehabilitering. Hundekragen kommer i flere størrelser, kan brettes bakover ved behov og er vaskbar. Den kjegleformede hundekragen er vannavstøtende og lett å tørke av med en klut. For ekstra synlighet har kragen refleks langs kanten. Materialer: laminert ripstop-nylon med skumpolstring. Den minste størrelsen kan også brukes til katt. Les mer om The Comfy Cone her.

Hund i Norge har nå et introduksjonstilbud på The Comfy Cone slik at du får 20 % rabatt på denne ut juli 2021.

Introduksjonsvideo om The Comfy Cone fra All Four Paws:

2. Trixie’s oppblåsbare hundekrage

Trixie Inflatable Protective Collar er en praktisk, opplåsbar beskyttelseskrage til hund. En hundekrage skal hindre hunden i å slikke på for eksempel sår, skader og utslett, noe som kan forverre tilstanden. Den oppblåsbare hundekragen er utviklet i samarbeid med veterinærer.  

Den oppblåsbare kragen kan være et mer komfortabelt alternativ til en “lampeskjerm”, men vær obs på er at denne kragen ikke klarer å hindre hunden i å slikke alle steder på kroppen slik som en “lampeskjerm”. Det røde området på bildet her viser hvilke områder hunder normalt ikke når bort til med den oppblåste halskragen på. Hvis området hunden din ikke skal nå er utenfor det røde området anbefales heller en hundeskjerm, som The Comfy Cone.

Les mer om Trixie’s oppblåsbare hundekrage her.

Trixie Inflatable Protective Collar Opplåsbar Beskyttelseskrage Hundekrage

3. Buster’s body suit til hund og katt

BUSTER Body Suit EasyGo er en behagelig og praktisk body suit til hund og katt som er utstyrt med en større haleåpning og en ekstra slisse som hjelper hunden når den skal gjøre sitt fornødne.

 • EasyGo er velegnet for både tisper og hannhunder
 • Behagelig beskyttelse etter operasjoner eller ved hudsykdommer
 • Behagelig, myk og fleksibel
 • Lett å ta av og på
 • Trykknapper for høyere sikkerhet
 • Fremstilt av bomull/elastan
 • BUSTER Body Suit kan vaskes ved 40 °C
 • BUSTER Body Suit kan ofte brukes i forbindelse med:
  – Postoperativ pleie
  – Sårpleie, sterilisering/kastrering
  – Hot spots og andre hudlidelser i tilfelle hudsykdommer
  – Ved inkontinens/løpetid
  Forhør deg med din veterinær om en body suit kan passe til din hund i dens situasjon.

Les mer om Buster Body Suit her.

buster body suit hund katt
Buster Body Suit til hund og katt

4. Trixie’s polstrede “lampeskjerm”

Trixie’s Protective Collar Beskyttelseskrage / Hundeskjerm er en transparent “lampeskjerm” til hund og det alternativet som ligner aller mest på skjermen du gjerne får med hjem fra veterinæren. Hundeskjermen hindrer hunden i å slikke på for eksempel sår, skader og utslett, noe som kan forverre tilstanden. Beskyttelseskragen hindrer også hunden i å ta av bandasjer selv ved rehabilitering. Denne hundekragen fra Trixie festes kjapt og enkelt med borrelås og har beskyttende sømmer både i begge ender for å gjøre den litt mer komfortabel og beskytte inventar i huset. Hundekragen er utviklet i samarbeid med veterinærer. Materiale: plast.

Les mer om Trixie Protective Collar her.

trixie protective collar hundeskjerm
Trixie Protective Collar Beskyttelseskrage / Hundeskjerm

Ønsker alle en riktig fin, skade- og sykdomsfri sommer! Dette er blogginnlegget jeg håper færrest mulig får bruk for, men at de som trenger det vil finne hjelp til å finne det alternativet som passer best for sin hund.

Småen er kvitt utstlettet nå, og vi fikk stoppet slikkingen før det ble våteksem. Om natten nå står dørene mellom soverommet og stua åpen og air conditioningen kraftigere på i stua for å forebygge mer trøbbel med varmen på Norges varmeste plass. Det har faktisk vært enklere på dagtid..

PS: Den ordinære kragen du får kjøpt med fra veterinæren skal så klart ikke være skadelig og gjør den nytten den ble laget for, men hvis du som meg ønsker mer komfortable alternativer til hunden håper jeg dette blogginnlegget vil være nyttig.

sommer hund i norge
Småen er i fin form igjen nå, og nyter sommerens glade (bade)dager. God sommer!