Dette blogginnlegget handler om hvordan «verdens enkleste øvelse» kan gjøre hundehverdagen enklere. «Sitt» er gjerne den første lydighetsøvelsen vi lærer valpen. Tror vi. Altfor ofte gir vi oss når vi egentlig bare så vidt har startet innlæringen av å sitte på kommando. Vi gir oss gjerne når hunden setter seg i noen sekunder der vi står med godbiten klar i hånden og sier tydelig «Sittttt!» i stua eller på valpekurset. Men hva hvis vi prøver å kommandere sitt på tur i et spennende område? Eller når en interessant hund/sykkel/katt passerer? Eller når hunden hilser på et menneske? Eller når vi prater med en kjenning vi møter på ute på tur?
Sitt kan være en veldig praktisk øvelse som kan hjelpe med mange utfordringer vi kan ha i hundeholdet. «Den som sitter synder ikke.», pleier jeg å si. Det forutsetter imidlertid at vi har lært inn en sitt som er mer avansert enn i eksempelet på stuegulvet/valpekurset over. Vi må gå noen steg videre. Vi må lære hunden en sitt som gjelder hvor som helst, når som helst, over tid og med forskjellige forstyrrelser. Høres det vanskelig ut? Fremgangsmåten er ikke så komplisert, det som hovedsakelig kreves er øvelse!
Situasjoner hvor en virkelig god sitt kan være praktisk:
- Når hunden skal hilse på mennesker. Hvis du har en hund som hopper på folk de skal hilse på kan du lære den å sitte når den hilser på folk. Den kan ikke hoppe og sitte samtidig.
- Når du møter på en bekjent på tur og ønsker å slå av en prat. I stedet for at hunden finner på alt mulig rart mens du prater kan den heller sitte (eller hvis det er en lang prat) ligge.
- Når det kommer noen og hunden din er løs på tur. Har du en skikkelig god sitt som også fungerer på avstand, med slike forstyrrelser og med ryggen til kan du da kommandere hunden i sitt til du kommer fram og kan hekte på båndet. Denne kan ta tid å få til, start treningen med langline og ikke koble fra før enten sitten er fantastisk eller innkallingen er det.
- Når andre hunder, sykler, biler, katter, osv. passerer. Det er vanskelig å utagere mot ting samtidig som man sitter. Her vil jeg anbefale å be hunden sitte med siden eller ryggen mot det som passerer. Sitter den vendt mot hunden og stirrer kan den se truende ut for hunden som passerer. I tillegg er det lettere for den å sprette mot hunden før du rekker å reagere når den ikke må snu seg først. Er hunden usikker på andre hunder er det gjerne lettere for den å sitte med siden til og ha den andre hunden i sidesynet enn å sitte med ryggen til og ikke kunne se den andre hunden. Utfordringen blir når den andre hundeeieren også bruker sitt-strategien – da får dere finne ut av hvem som skal gå og hvem som skal sitte.
Har du store problemer med at hunden din utagerer mot andre anbefaler jeg å søke profesjonell hjelp – så kan du få skreddersydd en løsning som vil lette hverdagen deres betraktelig.
Hvordan lærer vi inn en god sitt? For de fleste hunder er å sitte en naturlig adferd* og derfor tar det ofte ikke lang tid å lære en hund å sette seg på kommando i et rolig miljø når den har fokus på oss. Kunsten er å bli sittende, uansett hva, helt til den får beskjed om noe annet. For å lære hunden dette er det viktig at vi i tillegg til å trene inn en start for øvelsen (for eksempel kommandoen «sitt») også lærer inn en slutt (som sier at nå er øvelsen over og hunden kan reise seg). Her liker jeg kommandoen «yes!» fordi den for meg er så positivt ladet og det merker hunden. Etter «yes!» kommer belønning. Dette trenger ikke være en godbit eller leke**. Så start treningen med å lære inn både starten og slutten. Altså få hunden ned i sitt med startkommando og gi så sluttkommando når øvelsen er over (i starten vil ikke hunden ha en forståelse for denne så bruk kroppsspråk i tillegg for å kommunisere at nå trenger den ikke sitte lenger). Belønn.
Veien videre er rett og slett å gradvis bygge videre på dette. Tren i forskjellige situasjoner (se tipslisten for inspirasjon). Øk gradvis varighet, øk gradvis avstand, øk gradvis forstyrrelser, men helst ikke alle tre på samme tid til å begynne med. Setter ikke hunden seg første gang du sier «sitt» – ikke gjenta kommandoen, men hjelp heller hunden for eksempel med lokking. Reiser hunden seg før du har gitt sluttkommando, be den om å sette seg igjen. Skru ned forventningene et hakk så hunden lykkes før du prøver å skru de gradvis opp igjen. Øvelse gjør mester! Tren i korte økter hvor du alltid avslutter med at hunden lykkes og får en kjempegod belønning, så husker den dette til neste gang.
Jeg er glad i lister. De gjør det så lett å sette seg små, overkommelige mål – og å huske de. Også er det jo stas å kunne krysse av etter hvert – mål fullført! Listen under med tips til situasjoner du kan trene sitt i gir bare forslag. Du trenger ikke trene på alt dette, men ønsker du noen tips til nye utfordringer du kan gi hunden din så kan du se på denne listen. I så fall vil jeg anbefale å kopiere listen inn i et word-dokument, notepad eller lignende og så redigere den til den passer deg og din hund. Kanskje vil du dele opp målene mer? Kanskje har dere allerede noe av det på plass? Kanskje vil du viske ut noe eller legge til noen? Det er helt opp til deg! Finner du ut underveis i treningen at det er noe du vil endre på (det er ikke uvanlig) er det bare å redigere.
Tipsliste «Sitt»:
- Sette seg på kommandoen «sitt» alene, uten hjelp fra lokking
- Sette seg selv når du har godbiten/leken i lomma og hendene langs siden
- Sette seg selv når den ikke vet om du har belønning i det hele tatt
- Bli sittende i mer enn 5/30/60 sekunder
- Bli sittende i mer enn 2 minutt
- Bli sittende når du tar et skritt i fra den for så å gå tilbake
- Bli sittende selv når du går lengre i fra den
- Bli sittende selv når du gjør noe rart (hoppe, danse, klappe, lager lyder, osv.)
- Bli sittende selv når du roser den
- Bli sittende selv om du tar noen steg så du er på siden av den
- Bli sittende selv når du går bak den
- Bli sittende selv når du går rundt den
- Bli sittende selv når forskjellige mennesker går rundt den
- Bli sittende selv når du klapper den
- Bli sittende selv når andre klapper den
- Sette seg og bli sittende selv når du kommer hjem
- Bli sittende selv når den hilser på ett menneske
- Bli sittende selv når den hilser på forskjellige mennesker
- Sette seg selv når den ikke er vendt mot deg
- Sette seg og blir sittende i flere forskjellige, spennende miljø
- Sette seg og blir sittende selv når den er løs
- Sette seg selv når dere ikke trener, for eksempel bare går rundt i huset/leiligheten
- Bli sittende selv når en hund under kontroll passerer på lang avstand
- Bli sittende selv når en hund under kontroll passerer litt nærmere
- Bli sittende selv når en hund under kontroll passerer enda litt nærmere
- Bli sittende selv når en hund under kontroll passerer på kort avstand
Husk å ikke forvente at hunden skal få til de tingene som den synes er vanskeligst (for eksempel å sitte når hunder passerer) før den får til det den synes er enklere. Øver du for eksempel bare sitt i de vanskeligste situasjonene kan det være lurt å begynne å øve i enklere situasjoner også.
2 forskjellige måter å belønne sitt på: passivt og aktivt. Du har kanskje ikke tenkt så mye over hvordan du belønner hunden for sitt? Du kan enten belønne hunden din passivt eller aktivt:
- Om du belønner hunden din passivt så går du til hunden og belønner hunden der den er når du har gitt sluttsignalet. En hund som er vant med denne typen vil gjerne sitte og ikke følge like mye med på deg. Den vil jo få med seg når det er belønningstid uansett siden du kommer til den.
- Om du belønner hunden din aktivt så gir du sluttsignalet og gir belønningen hos deg. Du går altså ikke til hunden, den kommer til deg for å få belønning. En hund som er vant med denne typen vil gjerne følge litt mer på deg der den sitter. Den er klar til å komme løpende når det er belønningstid. Denne måten å belønne på blir gjerne foretrukket av de som driver med lydighet og andre hundesporter hvor det er viktig at hunden er klar for action der den sitter og venter på neste signal. Hunden ser gjerne litt mer våken og konsentrert ut og sitter litt mer rett opp. Om du ønsker at hunden skal ha litt mer fokus på deg når den sitter kan denne belønningsmetoden være kjekk. Belønner du mye med lek bruker du gjerne denne belønningsmetoden ubevisst.
Hvordan hunden blir påvirket av måten du belønner på kan så klart variere med hundens energinivå generelt og hvor god belønning hunden forventer at du har.
Ekstra tips! En genial kontaktøvelse du kan lære hunden som fint kan kombineres med sitt og til og med gi en bedre, tyngre type sitt er «omvendt lokking» («reversed luring»). For eksempel Ida Sollie har skrevet et flott blogginnlegg om hva dette er og hvordan du lærer hunden dette – les det her!
*Har du en mynde eller en hund som er bygd veldig likt en mynde kan å sitte faktisk være anatomisk noe den ikke gjør naturlig. Det har med hvordan den er bygd. For en mynde er det gjerne mer naturlig å stå enn å sitte. Det betyr ikke at den ikke kan lære (jeg har selv hatt to mynder og de ble veldig gode på lydighetsøvelsen sitt), men hvis du opplever at det går senere enn med andre hundetyper kan dette være hvorfor.
** For noen hunder kan for eksempel å få løpe fritt være en belønning. For noen kan å få snuse være en belønning. Noen elsker leker, noen elsker kos og noen elsker mat. Belønning kan være mye, det viktigste er bare at det er noe som gir hunden godfølelse. Jeg varierer hva jeg belønner med, men bruker alltid noe min hund setter pris på.
Husk: Det viktigste for å bli god er å øve jevnlig og variert. Sett deg overkommelige, små delmål og tren i korte, morsomme økter. Lykke til!