I dette innlegget kan du lære om hvordan du skal lære hunden å ligge på plassen sin og få slutt på tassingen inne.
-Hva? Plassen sin for meg er at hunden sitter eller ligger i ro på noe jeg har bestemt er plassen dens, til jeg gir beskjed om at den kan gå fra plassen.
-Hvorfor? Dette er en veldig praktisk øvelse som kan forebygge stress og hvileløs tassing. Kjekk når man får besøk eller er på besøk (forebygger problematferd som hopping og det blir gjerne mindre bjeffing også). Noen hunder har en naturlig god av-knapp mens andre må rett og slett lære seg å ligge i ro/slappe av. Som en bonus vil besøk/de du besøker bli imponert over hvor veloppdragen hunden din er som ligger så pent i ro.
-Hvordan lære inn? Denne øvelsen kan være en test for tålmodigheten for noen. Det er alltid mange måter å lære inn samme øvelse. Her er to fremgangsmåter (kan kombineres):
1. En måte kan være hvis hunden din naturlig innimellom går og legger seg for eksempel i hundesengen sin for å slappe av – da kan du “døpe” denne adferden ved å si “plassen sin” og så gi en godbit når hunden gjør dette av seg selv. Målet er at hunden skal forbinde denne atferden og roen med kommandoen.
2. En annen metode kan være at du selv tar med deg hunden til for eksempel soveplassen sin. Si “plassen sin” i det hunden rører underlaget med labbene. Så kan du via håndsignaler indikere at hunden skal sitte eller ligge og si “plassen sin” samtidig som hunden legger eller setter seg. Belønn med en godbit på plassen. Så sier du “fri” eller noe lignende som indikerer at hunden kan forlate plassen, og kaster en godbit så hunden må gå av plassen sin for å hente den. Gjenta hele seansen igjen og igjen.
Etter hvert som hunden blir flinkere og flinkere kan du legge på forstyrrelser, gå lengre i fra hunden og kreve at hunden skal bli liggende lenger (forstyrrelser, avstand, tid). Men gjerne ikke øk alle disse tre på engang! Stå for eksempel gjerne nærme og krev kort tid når du legger på forstyrrelser. Og når du står lenger unna, ikke krev at hunden skal bli liggende kjempelenge. Og når du trener økt varighet, stå gjerne nærme uten mye forstyrrelser. Så kan du ettersom mestrer øvelsen mer og mer legge på mer av alt.
Når nettbutikken (Hund i Norge) drives av en hundetrener er det klart vi må dele noen hundetreningstips!
Gjerne bruk kommentarfeltet til å komme med tilbakemeldinger, komme med ønsker til tema vi skal skrive om og/eller stille spørsmål om det er noe du lurer på!