Handlevogn
Du har ingen produkter i handlekurven.
Blogg: Hund i Norge Dette er bloggen for den aktive hundeeieren! Her vil du finne tips & triks, nyheter og annen informasjon som kan være nyttig for deg som er hundeeier.
Nyttårsaften er en kveld hvor vi skal feire starten på et nytt år, men er også en kveld mange hundeeiere gruer seg til. Her deler hundeinstruktøren på teamet vårt sine beste tips for en trivelig nyttårsfeiring sammen med den firbente.
Har du en hund som blir skremt av raketter er det ikke alltid mulig å trene bort denne frykten. Frykten kan sitte for godt, og det er vanskelig å simulere helt den ekstreme situasjonen på nyttårsaften for å få trent på den. På nyttårsaften i tettbygde strøk er det sterk kruttlukt, det blitzer fra alle kanter, rakettene hyler, rakettene smeller, bakken skjelver litt og støyen kommer fra alle kanter i uforutsigbar rekkefølge over en lang periode, med varierende styrke.
Det aller beste og sunneste tiltaket for en hund som blir veldig redd av rakettoppskytninger er å la den få slippe å bli utsatt for denne belastningen. Å oppleve så sterk angst over flere timer (som det gjerne blir i tettbygde strøk), kan være en stor belastning på kroppen/hjertet til hunden og ikke minst dens mentale helse. Det finnes flere tilfeller hvor det som har startet som en frykt for kun fyrverkeri har blitt generalisert til andre lyder og opplevelser som kan minne om nyttårsaften, også i hverdagen.
Det er derfor best om hunden slipper å gå igjennom dette stresset. Det er en stor fordel om du kan ta den med deg til stille omgivelser på nyttårsaften og eventuelt også dagene rundt nyttårsaften (hvis du bor et sted hvor ikke alle er så nøye på å bare sende opp raketter kun på nyttårsaften). Dette er ikke alltid mulig, men jeg vil understreke at hvis du har anledning er det å sørge for at hunden slipper å bli utsatt for rakettoppskytninger det beste alternativet.
(Enda bedre hadde det så klart vært om kjøp, salg og bruk av fyrverkeri hadde blitt ulovlig, men det blir det nok ikke innen årets nyttårsfeiring).
Om du ikke kan unngå rakettoppskytningene helt finnes det allikevel noen tiltak som kan gjøre nyttårsaften lettere. Disse fungerer best for hunder som bare er moderat redde. De kan også være forebyggende tiltak for hunder som ikke er redde.
Viktigst av alt: Vær en trygg havn for hunden din i “stormen”. Hunden din stoler på deg. Ikke ignorer den. Betrygg den.
Lykke til! Håper dere får en fredelig og fryktfri feiring.
Jeg har selv sittet på et baderomsgulv med en livredd hund en hel, eviglang nyttårskveld i Trondheim. Det var ikke noe koselig for hverken meg eller hunden. Håper du og din hund slipper å oppleve en så slitsom nyttårsaften. Neste nyttårsaften tilbragte vi hos venner langt ute på landet. Helt fredelig, i godt selskap og med god mat. I stua deres, ikke på baderomsgulvet. Det var mye triveligere.
Mvh Hundetrener Emma
(Utdannet hundeinstruktør & hjelpetrener førerhund)